Svensk tapethistoria

Vi har i alla tider målat våra väggar eller prytt dem med tyger, men först efter mitten av 1700-talet har man belägg för tillverkning av papperstapeter i Sverige.

Schablonmåleri på lumpapper
Papperet som var tillverkat av textilier, s.k.lump-papper, klistrades ihop till våder.
På bilden till höger kan man se en tapet i fullängd med ihoplimmade ark av lumppapp med 3 olika bakgrundsfärger och ett schablontryck ovanpå.

En schablon skars ut och målades/stöplades med limfärg. Schabloner används också med fördel direkt på en målad vägg - en relativ enkel teknik att göra själv, speciellt som bård!
Blocktryck
Tapeternas motiv skars fram i block av hårt trä och stift/metall trycktes ned i blocket för önskat mönster. Blocket användes sedan som en stämpel.

På bilden till höger visas en blocktrycksmaskin.

Först under 1800-talet kommer det maskingjorda
pappret på rulle och när industrialismen tar fart, vid andra hälften av 1800-talet, kommer tapettryckmaskinen. Därmed blir det betydligt billigare att framställa tapeter och de blir riktigt vanliga hos gemene man.

Exempel
på en maskintillverkad tapet är "Vita Havet" och exempel på en i original blocktryckt tapet är "Kerstin".

Ultramarin
"Vita Havet" med sin blå färg ultramarin är tidstypiskt för den senare delen av 1800-talet.
Det intensivt blå färgen, som tidigare hade framställts av stenen Lapis lazuli och som kostade enormt mycket att köpa in, ersattes nu med ett syntetiskt pigment och med sin speciella lyster blev det en otroligt populär kulör att pryda väggen med. Nästan i varje torp med tapetlager som vi undersökt hittas denna vackra färg!